На 17 март 2016 г. Йежи Сосновски, добре познат глас в

...
На 17 март 2016 г. Йежи Сосновски, добре познат глас в
Коментари Харесай

След провала на ПиС: има ли надежда за медиите в Полша

На 17 март 2016 г. Йежи Сосновски, добре прочут глас в полските медии, е уволнен от националното радио. Дълги години преди този момент той е водил културни излъчвания в третата стратегия на публичното радио. Преди това той се е осмелил да подлага на критика Полското радио и своите началници.

Журналистът е един от многото, принудени да изоставен публичните телевизия, радио и полската осведомителна организация, откакто дяснопопулистката партия ПиС взе властта през 2015 година.

Овладените медии

След пренареждането на публицистичните екипи в ефира съвсем липсваха рецензии против ръководещата партия, отбелязва АРД, като вместо това имаше откровени оскърбителен акции против опозицията. По време на предизборната акция опозиционният лидер Доналд Туск даде обещание, че скоро ще се върне салдото в работата на медиите. " След като изборите бъдат извоювани, а държавното управление бъде образувано, ще имаме потребност от тъкмо 24 часа, с цел да се трансформира държавната телевизия на ПиС още веднъж в социална телевизия ", сподели Туск тогава и добави, че съществува план, детайлности за който обаче той не разкри. 

Ще се освободят ли държавните медии от хватката на ПиС? Снимка: Beata Zawrzel/NurPhoto/picture alliance

През последните 8 години ПиС на Ярослав Качински трайно овладя медиите, напомня АРД. Доста публицисти бяха сменени, а новият контролен орган, основан от партията - Съвет за националните медии - в който представителите на партията имат болшинство, в този момент кадрува в медиите.

Регулаторът е с мандат, който продължава още 5 години. Правилата биха могли да бъдат изменени със закон, само че не и против волята на президента Анджей Дуда, който до момента е бил правилен покровител на " Право и правдивост “, напомня АРД.

" Това ще бъде политически рисково "

Главният редактор на седмично политическо списание " Политика " Йежи Бачински разяснява, че в случай че публичните радио и телевизия в Полша  не престават да отразяват протичащото се съгласно разказа на ПиС, без да разрешават на други политици да показват мнението си, новото държавно управление надали би имало късмет.

" Това ще бъде политически рисково “, показва журналистът. „ Ако новото болшинство, новото държавно управление, което сега се образува, няма достъп до медиите и продължи от самото начало да бъде атакувано, това ще дестабилизира политическата обстановка. Ще удължи предизборната акция в най-бруталната ѝ и мръсна форма ".

В страната се спекулира какво би могъл да направи по този въпрос един нов кабинет. Свързаният с ПиС президент би трябвало да подписва всеки един закон, само че по всяка възможност няма да го направи.

В предизборната акция водачът на опозицията Доналд Туск сподели, че имат проект за публичните медии Снимка: Jakub Porzycki/AGENCJA WYBORCZA/REUTERS

За да могат " да споделят истината "

Според слуховете новият министър на културата, като фиктивен принципал, би могъл да сложи публичните медии под самобитен насилствен административен ръб. А Съветът за националните медии би могъл да бъде разхлабен. Още през 2016 година Конституционният съд, преди да бъде високомерен от ПиС, разгласи органа за противоконституционен.

Три седмици след изборите Полската телевизия остава лоялна на линията на ПиС, написа АРД. Общественият канал предизвестява, че бъдещото държавно управление възнамерява офанзива против свободата на медиите. Мрежата даже е пуснала гореща линия за загрижени фенове.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински обмисля създаването на нов ефирен канал, в случай че публицистите от публичния в този момент изгубят работата си. Така те щели да могат и в бъдеще " да споделят истината ", аргументира се Качински.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР